WMW - Lika

NašaBankaMorala - uskoro
Grupacija za moralnog čovjeka

S nama imate život bez stresa! S našim Partnerima imate sigurnu kvalitetu i najniže cijene
S nama imate mogućnost ostvariti DODATNU ZARADU svaki dan 30 kuna, minimalno.
Pet shop
Sistematski pregled za pse
Putnička agencija Star Travel
Optika SuperVision
Informatička oprema
Pizzeria
Prirodna kozmetika Vivanatura
Servis računala
Beauty studio Clementine
Fotostudio Gabi
Caffe Smiješak
Salon vjenčanja Sposina
Slastičarnica Slatko&fino
Restoran sunčana strana
Dječje igračke
Muška odijela
Frizerski studio Lily
Trgovina obuće Mila
Tečajevi stranih jezika
Skijanje u francuskoj
×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije mapa. Putanja: home/webmedia/public_html/lika

 

Žestoki otpor širi se u Crnoj Gori: "Nikada neće u Crnoj Gori osvanuti majska zora pod NATO žicom!" - predstavljeni zahtjevi u 6 točaka

 

Već neko vrijeme u Crnoj Gori stvara se važan otpor koji postaje sve izraženiji - spekulacije o tome da bi Crna Gora mogla po "hitnom postupku" postati nova NATO članica (vidi: Šef NATO-a za vrijeme sastanka s crnogorskim premijerom Đukanovićem: "Jako sam zabrinut zbog gomilanja ruskih trupa na ukrajinskoj granici") jasno su djelovale kao katalizator ovog otpora koji okuplja sve više ljudi, a predvode ga studentske organizacije koje sve snažnije u prvi plan guraju svoje revolucionarne zahtjeve koji su ovih dana predstavljeni u 6 važnih točaka.

Formirana je organizacija čije ime zapravo sve govori - "Otpor Diktatorskom Režimu - Građanska Neposlušnost". U proglasu organizacije se ističe:

"Danas Crna Gora nije država. Danas Crna Gora nije nezavisna država. Danas je Crna Gora tzv. banana država u kojoj je vlast korumpirana, a opozicija poslušna. I zato treba smijeniti cijelu generaciju političara, preispitati im porijeklo imovine, utvrditi odgovornost za ratne zločine i Crnoj Gori obezbjediti status vojno neutralne države. Zato kažemo: Bojkot, diskontinuitet, otpor".


Logo organizacije "Otpor Diktatorskom Režimu - Građanska Neposlušnost", kao simbol izabran je Mahatma GandhiAutentični narodni zahtjevi u susjednoj BiH nedavno su se utopili u moru međusobno suprotstavljenih nacionalizma i infiltriranih agendi, a progresivne i revolucionarne poruke ugušene su u još dosad neviđenoj medijskoj histeriji i kampanji koja je upravo nacionalnim faktorima razbila stvaranje otpora već u samim počecima.

No, Crna Gora mogla bi biti pozitivnija priča - zahtjevi s kojima izlaze pobunjeni studenti precizno su formulirani i pokazuju kako se radi o važnoj narodnoj kampanji koja bi se morala proširiti na sve segmente društva. U njihovom proglasu ističe se 6 točaka, one su:

1. Izlazak opozicije iz skupštine i svih institucija vlasti
2. Bojkot svih izbora i referenduma koje režira korumpirani mafijaški režim
3. Zabrana rada ratno-profiterskim i anti-ratno profiterskim strankama
4. Formiranje prijelazne tehničke vlade s ciljem organiziranja izvanrednih izbora
5. Prvi slobodni izbori u povijesti zemlje
6. Provjera porijekla imovine svih koji su obavljali najviše državne funkcije, imovine članova njihovih obitelji i kumova - borba protiv korupcije na najvišem nivou

 

Ovo jesu dobri zahtjevi i važan korak naprijed. Dakako, oni su samo početak temeljnih promjena koje su nužne ne samo Crnoj Gori, već i svim zemljama regije. Zato je ovaj otpor koji se trenutačno javlja u Crnoj Gori toliko važan i za regiju, a s njim bi morali biti upoznati stanovnici cijele bivše SFRJ.

Odrješita borba protiv korupcije itekako je važna, no čak i u samom početku, oni koji su na borbu spremni, moraju razmišljati i o idućim koracima. Teoretski gledano, eliminacijom korupcije zemlja možda više ne bi bila, kako se u proglasu navodi, "banana država", no ne bi još uvijek bila ni posve nezavisna. Za pravu nezavisnost zemlje nužno je provesti i povratak imovine u vlasništvo naroda, tj. radnika.

Takvog koraka se nitko ne bi trebao pribojavati, ne treba mu ni davati duboke teoretske nazive kao što su "socijalizam" i "diktatura proletarijata" - takav korak može se komotno nazvati "zdravim razumom". No, sudeći prema nastupu kojeg imaju predstavnici crnogorskog otpora, može se pretpostaviti da itekako razmišljaju o svim segmentima.

U vrijeme raznih "podvaljenih" pokreta, aktivističkih organizacija i političkih spinova, prije svake konkretne analize treba provesti diferencijaciju i uvidjeti koliko je koji pokret autentičan ili "obojan". Ovaj crnogorski je bez sumnje autentičan, a test se jako lako može provesti - naime, svaki "obojani" (financiran putem raznih političko uzurpatorskih kanala) pokret u Europi, bez iznimke, lako se otkriva: on u svojoj agendi uvijek ima na ovaj ili onaj način zahtjev za što većim "euro-atlantskim integracijama".

Ovaj pokret u Crnoj Gori vođen je upravo otporom prema ideji priključenja njihove zemlje NATO paktu. Ovo ključno političko-vojno pitanje može sudionicima ovog pokreta poslužiti kao izuzetno važna odskočna daska putem koje će svoje druge, podjednako važne, zahtjeve predstaviti široj populaciji.U konačnici, narod Crne Gore, baš kao i narod Srbije, BiH i Makedonije, mora biti svjestan da se nalaze u svojevrsnoj prednosti ispred Hrvatske i Slovenije koje su već u potpunosti postale dio svih zadanih "euro-atlantskih integracija". To je slično kao i s MMF kreditom "spašavanja" - otpor se mora pružiti prije nego isti stigne, jer kada stigne, otpor će postati gotovo nemoguć.Hrvatska je idealan primjer za promatranje - od vodećih do marginalnih stranaka i političkih pokreta, gotovo niti jedna u vrh svog programa ne stavlja izlazak iz NATO pakta, što pokazuje da se radi o običnom političkom oportunizmu koji "lovi" glasače samo manifestacijom raznih umjerenih ili radikalnih stavova bez konkretne suštine. Drugim riječima, kada se krug zatvori, on postaje "nova stvarnost", a o konkretnom otporu više nitko niti ne pomišlja.

Ostale zemlje SFRJ, izuzev Slovenije i Hrvatske, tek će se pokušati uvući u potpuni sastav NATO pakta (ubrzanim tempom sada kada je izbila kriza oko Ukajine), što ujedno ostavlja prostor i za stvaranje većeg otpora protiv takve politike, a tome upravo svjedočimo danas u Crnoj Gori.

Što predstavnici ovih studentskih organizacija misle o potencijalnom ulasku Crne Gore u sastav NATO pakta, možda je najbolje opisala jedna njihova članica za vrijeme skupa ovog tjedna:

"NE u moje ime - je jasna poruka svima koji čine nemjerljivu štetu našoj državi gurajući je u NATO. NE u moje ime - je poruka upućena svakom NATO promoteru koji u naše ime potpisuje međunarodne ugovore, prodajući tako i nas građane kao i našu državu Crnu Goru. Upućujem oštar protest državnim čelnicima, koji nas već svrstavaju u stroj NATO mašinerije, u slučaju Krima i Ukrajinske krize. Crnogorska omladina nikada neće biti u redovima okupatora na bilo kojem kriznom žarištu svijeta.

Neka svatko tko hoće da zna, neka čuje, da nikada nećemo pristati na to, pa neka se NATO zamisli sljedeći put kada bude svoj krvavi novac gurao u džepove domaćih promotera rata.

NE u rat i NE u NATO! To je opredjeljenje ovog naroda. Ne postoji taj trik koji će izvesti da u Crnoj Gori osvane majska zora pod NATO žicom. Nek je vječna naša slobodna i neutralna Crna Gora!"
Izvor: Advance


beautysalon thumb

fotostudio thumb

optika thumb

stomatologija thumb

skijanje thumb

torte thumb

rafting thumbl

stranijezik thumb

agencija thumb

pizzeria thumb

masaza thumb

Broj prikaza
282319